Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Το τραπέζι της Σαρακοστής

Καλησπέρα φίλες και φίλοι.
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ο καιρός δεν βοηθάει τις βόλτες στην εξοχή. Έτσι, πολλοί θα  γιορτάσουμε σε σπίτια ή σε μαγαζιά και οι περισσότεροι θα χρειαστεί να μαγειρέψουμε για όλη την οικογένεια.
Σκεφτήκαμε λοιπόν πως καλό θα είναι να  κάνουμε μια σύνοψη των πιάτων που συνηθίζονται αυτή την ημέρα. Η ποικιλία  των  υλικών και των συνταγών είναι μεγάλη και το κόστος για ένα τραπέζι μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις.
Η Καθαρά Δευτέρα, είναι η πρώτη ημέρα από τις 40 ημέρες νηστείας πριν από το Πάσχα.
Είτε ακολουθούμε αυτά τα έθιμα λόγω πίστης είτε από συνήθεια η ημέρα αυτή έχει ενδιαφέρον για τους περισσότερους.
Η αργία καθορίζεται από τις ιδιαίτερες γεύσεις που σπανίως μπαίνουμε στον κόπο να φτιάξουμε όλες μαζί, και μας δίνει την ευκαιρία  να παίξουμε  με τους χαρταετούς στους λόφους και τα ξέφωτα των πόλεων.

Στην Ελλάδα σήμερα, με  τα μνημόνια να έχουν συμπιέσει τον προυπολογισμό των νοικοκυριών,  για πολλούς είναι δύσκολο να έχουν τα περισσότερα από αυτά  τα θαλασσινά εδέσματα στο τραπέζι τους.
Παλιότερα, αυτή  την μέρα οι πιστοί δεν έτρωγαν λάδι, οπότε τα πιάτα ήταν απλούστερα και πιο οικονομικά. Το φαγητό  ήταν πρόχειρο, και το έπαιρναν μαζί τους στις εξοχές .Αποτελούνταν από πατάτες βραστές, όσπρια χωρίς λάδι(συνήθως φασόλια γαρνιρισμένα με ελιές κρεμμύδι και μαϊντανό),τουρσιά κάθε είδους, ωμά λαχανικά όπως μαρούλια ραπανάκια ,κρεμμυδάκια και σκόρδα φρέσκα, χαλβά σουσαμένιο, και σπανιότερα όστρακα  καλαμάρια ή χταπόδι.. Περισσότερο κόστιζε ο αετός!!
Ας δούμε τιμές.
Ενδεικτικές τιμές 2014
Καλά τα γράφουν, αλλά κάνοντας εχθές μια βόλτα  σε μεγάλο σούπερ μάρκετ βρήκα τα μύδια να πωλούνται 8 ευρώ το κιλό, και τα κυδώνια 18!!!!!
2013
 Υπάρχουν  άραγε λύσεις για όσους δυσκολεύονται; Ναι υπάρχουν. Πάμε να θυμηθούμε εναλλακτικές συνταγές που δεν υιοθετήθηκαν για λόγους οικονομίας,αλλά  κυρίως γιατί είναι πιο υγιεινές.

Μπορούμε να παραβλέψουμε τα τηγανητά  καλαμαράκια.Να τα κάνουμε  μαγειρευτά  με μπόλικο κρεμμύδι,σάλτσα,κρασί και μπαχαρικά,και να τα συνοδεύσουμε με ρύζι ή με κοκκινιστό κριθαράκι  φούρνου.Με ένα κιλό καλαμάρια και μισό κιλό ζυμαρικό ή ρύζι, θα έχουμε τέσσερις -πέντε χορταστικές μερίδες στο τραπέζι, που θα συμπληρωθούν και με τα υπόλοιπα πιάτα.Το ίδιο νόστιμες γίνονται και οι σουπιές(δεν ξεχνάμε να τις μαγειρέψουμε μαζί με το μελάνι που έχουν).

Καλαμαράκια τηγανητά


Ταραμοσαλάτα

Τι θα κάνετε αν θέλετε την ταραμοσαλάτα με λεία υφή :
Θα βάλετε  στο μπλέντερ αρχικά το κρεμμύδι να λιώσει, μετά  τον ταραμά  με το λεμόνι και θα τον χτυπήσετε έως ότου να γίνει αλοιφή. Μετά θα προσθέσετε λίγο-λίγο το ψωμί ή τις βρασμένες πατάτες και το λάδι εναλλάξ, ενώ θα συνεχίσετε να χτυπάτε  το μείγμα  μέχρι να ομογενοποιηθεί και να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Λίγα μυστικά ακόμη
Είναι προτιμότερο να αγοράσετε  περισσότερο λευκό ταραμά (γνήσιο) γιατί έχει καλύτερη γεύση από τον  κόκκινο και δεν έχει χρωστικές.Τα εκατό γραμμάρια λευκού ταραμά μαζί με πενήντα γραμμάρια κόκκινου δίνουν μια ικανοποιητική ποσότητα  ταραμοσαλάτας για το τραπέζι, με φίνα γεύση και ωραίο χρώμα.

Οι ελληνικές μικρές γαρίδες είναι φτηνές και πολύ νόστιμες.Μπορούμε με ένα κιλό απ'αυτές και ένα πακέτο μακαρόνια να φτιάξουμε μια χορταστική μακαρονάδα για τέσσερα άτομα.
Εναλλακτικά μπορούμε να τις τσιγαρίσουμε σε λάδι στο τηγάνι, και να τις σβήσουμε με ελάχιστο λευκό κρασί ή κονιάκ(ότι έχουμε),τελειώνοντας το πεντάλεπτο ψήσιμο που χρειάζονται με λεμόνι και μουστάρδα που θα έχουμε χτυπήσει καλά, και θα περιχύσουμε μετά το αλκοόλ. Σερβίρονται μόνες τους σαν μεζές αλλά και συνοδεύονται ωραία με ρύζι ή  τηγανητές πατάτες.
Καλαμάρι ψητό στα κάρβουνα.
Οι μικρές γαρίδες  γίνονται πολύ νόστιμες και τηγανητές, γιατί έχουν μαλακό όστρακο,και τρώγονται ολόκληρες.
Αν  τις τηγανίσουμε, καλό είναι να θυμόμαστε τα εξής:
Τις πλένουμε πολύ καλά, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε  για λίγο σ’ ένα σουρωτό .
Ρίχνουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο και λίγο ελαφρύτερο σε γεύση λάδι(καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο) σε ποσότητα τόση ώστε να σκεπάζονται  οι γαρίδες, και τ’ αφήνουμε να ζεσταθεί  καλά.
Βάζουμε σ’ ένα πιάτο λίγο αλεύρι και  αλευρώνουμε καλά τις γαρίδες.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι σε ένα άλλο πιάτο, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
Σε 2-3 λεπτά  που θα πιάσουν  κρούστα θα τις γυρίσουμε, και σε 2 λεπτά είναι έτοιμες.
Δεν τις τηγανίζουμε πολύ ώρα γιατί σκληραίνουν.
Δεν τις ανακατεύουμε πριν πιάσουν κρούστα
Δεν βάζουμε πολλές μαζί σε μια τηγανιά γιατί θα κολλήσουν  μεταξύ τους και δεν θα τηγανιστούν σωστά.


Χταπόδι λαδορίγανη σε ξύδι
Η απλότητα του μαγειρέματος των φαγητών  του σαρακοστιανού τραπεζιού συντελεί ώστε το κάθε υλικό να διατηρεί την ταυτότητα και τη γεύση του.Κι'αυτή η απλότητα  είναι που σφραγίζει τις γευστικές μας μνήμες.

Το χταπόδι θεωρείται βασιλιάς των μεζέδων ειδικά αν πρόκειται να πιούμε ούζο.
Όμως αυτή την ημέρα θέλουμε να είμαστε νηφάλιοι, να μπορούμε να οδηγήσουμε ή να τρέξουμε πετώντας τον αετό.Οπότε το ούζο δεν ενδείκνυται. Καλύτερα να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με μπύρα ή κρασί, αλλά αυτά τα ποτά δεν αναδεικνύουν πολύ καλά την πολύπλοκη  γεύση του χταποδιού Υπάρχει κάτι άλλο  που να το αντικαθιστά;  Φυσικά .
Τα μοσχοχτάποδα
Για να φτιάξουμε τον τελειότερο μεζέ, δεν χρειάζονται "μαγικά και κόλπα"
Μοσχοχτάποδα

Δύο κιλά μοσχοχτάποδα αρκούν. Τα καθαρίζουμε από τα μάτια και το δόντι όπως και τα χταπόδια,και τα πλένουμε  καλά  πολλές φορές. Τα στραγγίζουμε,και τα βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό με μόνη συντροφιά δυο δαφνόφυλλα.Θα αρχίσουν να βράζουν και να βγάζουν τα νερά τους.Τότε θα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία βρασμού, θα τους ρίξουμε μισή κούπα λάδι, και θα αρχίσουμε να καθαρίζουμε τα κρεμμύδια που θα τους ρίξουμε προς το τέλος αφού θα έχουν πιει τα υγρά τους και θα τσιγαρίζονται μέσα στο λάδι. Δυο μεγάλα κρεμμύδια είναι αρκετά, αλλά μπορούμε να βάλουμε και περισσότερα. Επειδή θα τα ρίξουμε στο τέλος που τα χταποδάκια θα έχουν ψηθεί,θα τα κόψουμε σε λεπτές φέτες ώστε να μην αργήσουν να γίνουν κι αυτά. Θα τα ρίξουμε στο φαγητό αφού οι μοσχοί θα έχουν αρχίσει να τσιγαρίζονται. Όσο ψήνονται, θα τους ανακατεύουμε συχνά ώστε να μην κολλήσουν(θα κολλήσουν κάπως στην κατσαρόλα,αλλά αυτό δεν ανησυχεί τους θαρραλέους,συμβαίνει και με άλλα φαγητά ).
Στο φαγητό δεν ρίχνουμε αλάτι ή κάτι άλλο στο σερβίρισμα.
Η όλη διαδικασία κρατά περίπου 45 λεπτά,αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Μύδια

Τα όστρακα
Τα όστρακα είναι  γνωστά ως τροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια  και βρίσκονται στις περισσότερες θάλασσες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα  αυτά που υπάρχουν στην αγορά προέρχονται κυρίως από καλλιέργειες και η χρήση τους δεν είναι πια τόσο συχνή όσο ήταν κάποτε.
Οι γυαλιστερές,τα μύδια, τα χτένια, τα κυδώνια (προέρχονται από καλλιέργειες) και λιγότερο συχνά οι πίνες, οι πορφύρες και οι αχινοί μπορούν να βρεθούν σε μικρές ποσότητες στα ψαράδικα.
Η καλύτερη εποχή τους είναι η Άνοιξη.Τότε που συνηθίζονται και από τις νηστείες.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρευτούν τα όστρακα, αλλά οι καλύτεροι είναι οι πιο απλοί, συνήθως ωμά με λίγο λεμόνι.
Μόνα τους ή σε συνδυασμό με ψάρια, με ζυμαρικά ή ρύζι, με λαχανικά, ακόμη και με όσπρια στην Ασία, μαγειρεύονται γρήγορα και είναι ιδανικά για γευστικούς πειραματισμούς στην κουζίνα.
Μύδια -Άχνισμα
Πλένουμε καλά την εξωτερική επιφάνεια από τα όστρακα πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα(αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αχνιστά αρκεί να τα ξεπλύνουμε πολλές με τρεχούμενο νερό).
 Δεν χρειάζεται να τα λειάνουμε. Βάζουμε την κατσαρόλα στη  φωτιά, και περιμένουμε να πάρει μια  βράση ίσα ίσα για να ανοίξουν τα όστρακα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου, κουνώντας ανά διαστήματα την κατσαρόλα έτσι ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
 Όσα δεν ανοίξουν θα τα πετάξουμε.
Για όσους θέλουν να τροποποιήσουν τη γεύση της θάλασσας μπορούν να  αχνίσουν  τα μύδια με λίγο λευκό κρασί και θυμάρι, ή με λευκό κρασί και λεπτές φέτες πράσινης πιπεριάς.

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα  φασόλια με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει, και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν  περίπου για 40 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε από όσα υγρά έμειναν,και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Τους ρίχνουμε όσο είναι ζεστά λάδι και ξύδι,και όταν κρυώσουν  μαϊντανό, κρεμμύδι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να  ενωθούν όλα τα υλικά.Για σαλάτα τεσσάρων ατόμων, είναι αρκετά 300 γραμμάρια ξερών φασολιών.
Καλή επιτυχία!!

Εικόνες
http://www.greecefoods.com
http://www.argyronisos.gr/products.php?cat=2
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου