Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το ελαιόλαδο είναι το φάρμακο του μέλλοντος;

Στις μέρες μας πολλοί καταναλωτές δίνουν μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα που αγοράζουν γιατί οι επιπτώσεις τους στην υγεία μπορεί να είναι είτε ευεργετικές είτε επιζήμιες. 
Και όπως απαιτούν οι καιροί, κάθε πληροφόρηση σχετικά με τις ιδιότητες των τροφίμων πρέπει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες επιστημονικές έρευνες. Το ελαιόλαδο  δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει αφού όλο και περισσότερες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες ανακαλύπτονται.
 Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το να θεωρηθεί το ελαιόλαδο ως «φάρμακο του μέλλοντος» δεν είναι υπερβολή.
 Ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Προκόπης Μαγιάτης μαζί με τη συνεργάτιδά του Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
αλλά και...από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α.
 Βασιζόμενοι στις αναφορές για τις φαρμακευτικές δράσεις του λαδιού (αγουρέλαιο) στην αρχαία Ελλάδα από τον Διοσκουρίδη, απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει και αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αρκετά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και τα φάρμακα, και στην ουσία ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου.
 Κατέληξαν, επίσης, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της κορωνέικης ελιάς είναι αρκετά υψηλή, αλλά και ότι η ποσότητα των ουσιών αυτών στο λάδι του δήμου Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη και από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αυτό, κατά τον κ. Μαγιάτη, οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές
συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία και στη φροντίδα των καλλιεργητών.
 Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι ορισμένες ελληνικές ποικιλίες* ανεξάρτητα από την περιοχή προέλευσης είχαν σχετικά μικρή περιεκτικότητα , γεγονός που επιβεβαιώνει την παραδοσιακή
γνώση και εμπειρία ότι τα λάδια από αυτές τις ποικιλίες μπορούν να καταναλωθούν άμεσα.
 Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το λάδι προερχόταν από την ίδια ποικιλία και από την ίδια γεωγραφική περιοχή παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις οι οποίες συσχετίστηκαν με την εποχή, αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου.
Φάνηκε ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο, σε διφασικό
ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη, επιτυγχάνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις.
 Οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες σε βάθος, ώστε να εξακριβωθεί τι επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και για να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα
τη βελτιώσουν ακόμη περισσότερο και θα αναδείξουν τις μοναδικές ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο κάθε περιοχής.
 Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε, είναι ότι κάθε ποικιλία παρουσίαζε το δικό της χημικό προφίλ, το δικό της «δακτυλικό αποτύπωμα», όπως ακριβώς συμβαίνει και με το
κρασί, αποδεικνύοντας ότι κάθε είδος ελαιόλαδου είναι διαφορετικό.
 «Δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και στην ελληνική αγορά εξειδικευμένα καταστήματα που θα διακινούν αποκλειστικά προϊόντα ελιάς και ιδίως τυποποιημένα ελαιόλαδα μικρών παραγωγών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο ποικιλιακής όσο και γεωγραφικής προέλευσης.
Ίσως ακόμα δεν είναι μακριά και η μέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου»
Αναδημοσίευση από :http://newsmessinia.blogspot.com
Συμπληρωματικές σημειώσεις
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε χωρίς οικονομική υποστήριξη από κανένα φορέα και κανείς από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν έχει κάποια σχέση με συγκεκριμένη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 4ο Ιατρικό συνέδριο Μεσσηνίας όπως αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο κ.Προκόπιος Μαγιάτης (http://www.magiatis.blogspot.com)
*Ελιά θρούμπα Θάσου, μια σημαντική διατροφική πηγή ελευρωπαίνης.
Επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry
Εδώ:http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf903405e
Ολόκληρη η αξιολόγησή της έρευνας βρίσκεται στο
(http: //www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/ 2012/04/WC500125459.pdf).
Ρεπορτάζ από το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων για την έρευνα πάνω στο ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο: Το αρχαίο φάρμακο στο μικροσκόπιο της σύγχρονης έρευνας
http://www.amna.gr/articleview.php?id=9024
Δείτε το αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ της 11/2/2014 στα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας  για το ελαιόλαδο εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου