Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τι τίτλος αρμόζει εδώ;



Καλησπέρα σε όλους.

Ημέρα φορτισμένη η σημερινή. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη, και τα ΜΑΤ χτύπησαν και συνέλαβαν για άλλη μια φορά 15χρονα παιδιά στις πορείες  που έγιναν στην μνήμη του.
 Η ημέρα  συνέπεσε με την κηδεία της αδικοχαμένης Σάρας.
 «Δεν ήταν αμέλεια, ήταν δολοφονία, η φτώχεια είναι η πιο μεγάλη βία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε όταν η πορεία των νέων έφτασε στην εκκλησία.
Η επίθεση στα όποια δικαιώματα υπήρχαν,ακόμη και στην ίδια τη ζωή  τα χρόνια του μνημονίου έχει πάρει πολλές μορφές αλλά με μια σταθερά. Την  βία και  την καταστολή.
Οι  κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών καταλύθηκαν και οι Έλληνες  και ιδιαίτερα οι νέοι σήμερα στερούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται  τόσο από τις διεθνείς όσο και από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.
 Οι βεβαιότητες και τα αυτονόητα  δικαιώματα συνθλίβονται από την πολυμέτωπη  επίθεση της τρόικας και των εγχώριων εκφραστών της.
Οι σκληρές περικοπές σε μισθούς  συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες- που απαιτούν οι δανειστές και ψηφίζει η Βουλή- αποσταθεροποιούν την ελληνική κοινωνία γυρίζοντας το επίπεδο ζωής σε προπολεμικά χρόνια.
Τα μέτρα χαρακτηρίζονται άδικα ακόμη και από αυτούς που τα επιβάλλουν, κρίνονται όμως ως απόλυτα αναγκαία.
  • Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται τόσο, που πλέον θεωρείται πολυτέλεια και η ίδια η εργασία. 
  •  Οι θεσμοί προστασίας των εργαζομένων όπως για παράδειγμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι αποζημιώσεις αναστέλλονται  ως να ήταν παρωχημένες και περιττές πολυτέλειες. 
  •  Οι αμοιβές  πιέζονται συνεχώς προς τα κάτω, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η ελαστικοποίηση του χρόνου  εργασίας, και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 
  • Παράλληλα, 60.000 οικογένειες θα χάσουν τα σπίτια τους από την επικείμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Τέταρτος χρόνος στο μνημόνιο, και η συνταγή  λιτότητας που ακολουθείται αποτυγχάνει δραματικά με καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες.Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που ζει η Ελλάδα,  το διαπιστώνουμε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο κάθε  χειμώνα.

Και φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο  όπου αν δεν θρηνήσουμε νεκρούς, δεν παίρνεται κανένα αναγκαίο μέτρο  για τους ανθρώπους.

Η 13χρονη Σάρα που διάβαζε με κεριά  και πέθανε από το μόνο μέσο που διέθετε για να αντέξει στο κρύο- αποτελεί μέρος της σύγχρονης εικόνας της Ευρώπης και της Ελλάδας που σε λίγους μήνες θα βρίσκεται να προεδρεύει σε αυτό το μόρφωμα.

Κι όμως κανείς δεν παραιτήθηκε 

Και έπρεπε να συμβεί για ΄άλλη μια φορά αυτή η τραγωδία για να ιδρώσει το αυτί των υπουργών και των «αρμοδίων», για να κινητοποιηθούν και να βρεθεί κάποια λύση για τις οικογένειες που ζουν με κομμένο το ρεύμα εδώ και μήνες.

Τώρα κατάλαβαν ότι είναι απάνθρωπο έγκλημα - και ευθύνη της πολιτείας- να αφήνεις 350.000 οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν η ΔΕΗ κυριολεκτικά χαρίζει ηλεκτρισμό σε μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια ή όταν δεν σπεύδει να εισπράξει το 1 δισ. ευρώ που της χρωστάνε αυτοί που έχουν, αλλά με διάφορους τρόπους δεν πληρώνουν την ΔΕΗ, η οποία περιέργως δεν κινείται και εναντίον τους, κόβοντας και σε αυτούς το ηλεκτρικό ρεύμα.

Την δημιουργία ειδικών ομάδων δράσης σε τοπικό επίπεδο, που θα εντοπίζουν και θα παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας, πρόκειται να αποφασιστεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της διοίκησης της ΔΕΗ.www.newsbomb.gr

Θεσσαλονίκη, 5/12/13: Νέα πυρκαγιά σε σπίτι δίχως ρεύμα
Χιλιάδες είναι πια οι άνθρωποι αυτής της χώρας  που με την πρώτη πλημμύρα πνίγεται ή χάνει τα παιδιά της από τις αναθυμιάσεις -ενώ έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και  Ευρωπαϊκά μέτρα σύγκλισης- ζητούν τρόφιμα για να γλυτώσουν τον υποσιτισμό, ρούχα  και μία οποιαδήποτε θερμάστρα για να ζεσταθούν και για να ζεστάνουν τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα,οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στις  περιφέρειες Σύγκλισης στοχεύουν στην καταπολέμηση της  ανεργίας και της φτώχειας.....

Τι σημαίνει «Σύγκλιση»και περισσότερα,(εδώ)
Οι περιφέρειες σύγκλισης συνδέονται με τον στόχο «Σύγκλιση»,ο οποίος συμβάλλει στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και εδώ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προς μια βαθιά και ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση
Θέσπιση μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0165:FIN:EL:DOC

Ας τελειώσουμε με αυτό το άρθρο.Που μας θυμίζει πως ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή περιπέτεια και που φτάσαμε σήμερα.
20 χρόνια μέσα στην φάκα του Μάαστριχτ…
 http://www.inprecor.gr/index.php/archives/206502#sthash.F3Bo68WL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου