Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Συνταγές με σαλιγκάρια


Τα σαλιγκάρια ξέρουμε όλοι ότι είναι ένας εκλεκτός μεζές. Στην πατρίδα μας κάθε τόπος  τα μαγειρεύει με τον τρόπο του αλλά κάποιες εκδοχές θεωρούνται καλύτερες.
Σαλιγκάρια στιφάδο και χοχλιοί μπουμπουριστοί  είναι παραδοσιακά οι τρόποι μαγειρέματος που προτιμούνται από τους περισσότερους.

Σαλιγκάρια στιφάδο

Σαλιγκάρια στιφάδο
Υλικά για 4 μερίδες
1000 γρ. σαλιγκάρια
1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο 
1 κρασοπότηρο  ξηρό κρασί  κόκκινο ξηρό ή λευκό
500 γρ. ντομάτες(χυμό από ώριμες  ντομάτες ή του κουτιού)
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
Αλάτι,1,5 κουταλιά της σούπας
Πιπέρι μαύρο και κόκκινο γλυκό από μια πρέζα
1 μικρή  καυτερή πιπεριά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
125 γρ. νερό (μισό ποτήρι)
2 δαφνόφυλλα,και λίγο  μαϊντανό για το τέλος
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
Πως το κάνουμε
Τα σαλιγκάρια πριν τα μαγειρέψουμε θα τα περάσουμε από την απαραίτητη προεργασία
(δείτε στο τέλος)
Κόβουμε τα κρεμμύδια  σε φέτες και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο για να τσιγαριστούν ελαφρά. 
Μόλις  τα κρεμμύδια μαραθούν κάπως, θα  ρίξουμε και τα σαλιγκάρια .
Θα τα γυρνάμε με μια κουτάλα μαζί με τα κρεμμύδια για 3 -5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σε αυτή τη φάση θα ρίξουμε το αλάτι τα πιπέρια και τα δαφνόφυλλα.
Θα σβήσουμε με το κρασί και τη ντομάτα, και θα αφήσουμε να πάρουν μια βράση για λίγα λεπτά με ανοιχτή την κατσαρόλα. 
Μετά θα προσθέτουμε το νερό με διαλυμένο μέσα  τον τοματοπολτέ, λίγη ζάχαρη, και λίγες σταγόνες ξίδι.
Θα αφήσουμε το φαγητό να  βράσει με ανοιχτή την κατσαρόλα  σε σιγανή τη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και  τέλος θα ρίξουμε το μαϊντανό λίγο πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας.
Περίπου σε 20 λεπτά  θα είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία!!!

Προεργασία μαγειρέματος (αφορά όλες τις συνταγές)
Παίρνουμε όση ποσότητα σαλιγκάρια έχουμε υπολογίσει για το φαγητό που θα μαγειρέψουμε.
(1 κιλό για 4-5 μερίδες)
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό κρύο, και τα σκεπάζουμε με ένα άδειο πιάτο.
Τα αφήνουμε  περίπου μισή ώρα. Το κάνουμε αυτό, γιατί μετά από λίγη ώρα τα σαλιγκάρια με την υγρασία θα ζωντανέψουν!
Παρατηρούμε τα σαλιγκάρια: ορισμένα έχουν βγει από το κέλυφος τους και ορισμένα άλλα όχι.
 Όσα έχουν βγει είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. Όσα δεν έχουν βγει επιχειρούμε απαλά με το χέρι να αφαιρέσουμε την μεμβράνη τους, αν βγουν από το κέλυφος είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα.
Προσοχή: εάν και μετά την αφαίρεση της μεμβράνης δεν βγουν από το κέλυφος τους, σημαίνει ότι δεν ζουν και απαγορεύεται η κατανάλωσή τους.
Ξεχωρίζουμε τα ζωντανά, και τα πλένουμε πολλές φορές με καθαρό νερό  τρίβοντάς τα αρκετά ανάμεσα στις παλάμες μας, ώστε να φύγουν και οι τελευταίες  ακαθαρσίες.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 3 λίτρα νερό, και αφού βράσει θα ρίξουμε τα σαλιγκάρια και θα τα αφήσουμε να  βράσουν  για 5 λεπτά.
 Θα τα ξαφρίσουμε, θα τα κατεβάσουμε από τη φωτιά και θα τα σουρώσουμε.
Πετάμε το νερό που έβρασαν, και θα τα ξεπλύνουμε πάλι με κρύο νερό.
Τα σαλιγκάρια είναι έτοιμα να τα μαγειρέψουμε με όποιο τρόπο θέλουμε.
Οι οδηγίες για την προεργασία από εδώ:  
Σαλιγκάρια Νάουσας  http://www.naoussasnails.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου